آموزشی

علت بوی بد فاضلاب و رفع آن

علت بوی بد فاضلاب و رفع آن

ممکن است تابه‌حال برای شما هم این اتفاق پیش‌آمده باشد که بوی بد فاضلاب را در ساختمان احساس کنید. بوی بد فاضلاب ممکن است در آشپزخانه، حمام، سینک ظرفشویی، سرویس بهداشتی، توالت یا دیگر قسمت‌های ساختمان احساس شود. اما به‌راستی علت این بوی نامطبوع چیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا باهم درباره‌ي دلایل بوی بد فاضلاب و روش‌های رفع آن بیشتر بدانیم.

دلایل بوی بد فاضلاب ساختمان چیست؟

به‌طور‌کلی شایع‌ترین دلایل بوی بد فاضلاب ساختمان عبارت‌اند از:

  • گیرکردن جامدات و فضولات در شتر گلویی

ساختار U شکل شتر گلویی باعث می‌شود تا لوله همچون یک تله عمل کند و باعث شود بخشی از فضولات و مواد جامدی که باید وارد چاه شوند در آنجا گیر کنند. همین امر سبب می‌شود که باگذشت زمان و استفاده از لوله‌ها، مواد گیرکرده در شتر گلویی به‌مرورزمان فاسد شوند و بوی آزاردهنده‌ای را ایجاد کنند.

البته نگران نباشید این مشکل در تمام موارد با استفاده از دریل و فنر برقی مخصوص قابل‌رفع است.

برای خرید انواع لوله فاضلابی پوش فیت پلیران می توانید با شماره های درج شده داخل سایت تماس بگیرید و یا به صورت حضوری به فروشگاه های ما مراجعه کنید.

 

دلایل بوی بد فاضلاب ساختمان چیست؟

  • گازهای سپتیک

فضولات چاه‌های فاضلابی عمدتاً توسط باکتری‌های بی‌هوازی تجزیه می‌شوند. این تجزیه توسط باکتری‌ها باعث انتشار گازهایی به نام سولفید هیدروژن، آمونیاک، دی‌اکسید کربن، متان، نیتروژن و هیدروژن می‌شود.

اگر گازهای نامبرده غلظت کمی داشته باشند، علت بوی بد فاضلاب در ساختمان خواهند بود اما اگر غلظت این گازها بالا رود می‌تواند باعث صدمه دیدن دستگاه تنفسی و حتی مرگ شود.

برای جلوگیری از انتشار این گازهای سمی، اغلب در مسیر لوله‌ها از شتر گلویی یا همان زانویی استفاده می‌شود تا بدین‌صورت آب مانع از خروج گازها شود.

  • خشک بودن شتر گلویی

همان‌طور که در مورد قبل ذکر شد علت وجود آب در شتر گلویی، جلوگیری از ورود گازهای نامبرده شده و درنهایت پیشگیری از انتشار بوی بد فاضلاب در ساختمان است.

آب داخل شتر گلویی گازهای سولفید هیدروژن، آمونیاک، دی‌اکسید کربن، متان، نیتروژن و هیدروژن را در خود حل می‌کند و درنتیجه مانع از انتشار آن‌ها به فضای ساختمان می‌شود.

مهندسی غلط و وجود مشکل در سیستم لوله‌کشی ساختمان ممکن است باعث خشک شدن آب موجود در شتر گلویی و انتشار بوی بد گازهای فاضلابی شود.

  • فرسودگی چاه فاضلاب

چاه‌های فاضلاب کهنه و فرسوده که عمدتاً در ساختمان‌های قدیمی یافت می‌شوند، علاوه بر بوی بد فاضلاب، مشکلات دیگری هم ازجمله رسوب لجن بر روی دیواره فاضلاب دارد که همین امر می‌تواند باعث پر شدن مکرر مخزن فاضلاب شود. برای رفع این مشکل تخلیه چاه راه‌حل معقولی به نظر نمی‌رسد بلکه توصیه می‌شود تا از سرویس لایروبی چاه استفاده کنید.

  • پر شدن چاه فاضلاب و یا نشت آن

پر شدن چاه فاضلاب یکی دیگر از مسائلی است که می‌تواند باعث بوی بد در ساختمان شود. نشتی چاه فاضلاب نیز ممکن است به دلیل اشکال در چاه یا مرغوب نبودن زمین اطراف آن رخ دهد. اغلب در چنین شرایطی آب فاضلاب به نقاط دیگر نفوذ می‌کند و باعث ایجاد بوی بد فاضلاب در ساختمان می‌شود.

پر شدن چاه فاضلاب و یا نشت آن

در ادامه‌ی این بخش می‌خواهیم علت‌های دیگر بوی بد فاضلاب در ساختمان را در بخش‌های مختلف خانه توضیح دهیم:

علت بوی بد فاضلاب در آشپزخانه و سینک ظرفشویی

معمولاً این بوی نامطبوع به دلیل رسوب گرفتگی و ماندن مواد غذایی، چربی و روغن در لوله کف آشپزخانه و سینک ظرفشویی و فاسدشدن آن‌هاست.

رسوب گرفتگی لوله‌ها به خاطر استفاده طولانی‌مدت یک امر طبیعی است و در اغلب خانه‌ها رخ می‌دهد. خوشبختانه می‌توان این مشکل را به‌راحتی با فنر زنی برقی رفع کرد.

زمانی هم که بوی بد فاضلاب در آشپزخانه از سیفون سینک ظرفشویی است که بهتر است سینک باز شود و فضولات و آب‌های انباشته‌شده در داخل آن پاک‌سازی شود.

 

علت بوی بد فاضلاب از کولر

علت بوی بد فاضلاب از کولر در اغلب موارد به دلیل استاندارد نبودن لوله ونت است. اما لوله ونت چیست؟

به لوله‌ای که از چاه‌های داخلی ساختمان با استفاده از لوله‌ دیگری به پشت‌بام کشیده می‌شود تا بوی بد و گازهای فاضلابی را به خارج از ساختمان هدایت کند، لوله ونت می‌گویند.

ارتفاع لوله ونت از سطح پشت‌بام باید حداقل ۲ متر باشد تا گازهای خارج‌شده از طریق دریچه‌ی کولر مجدداً به داخل ساختمان برنگردند. همچنین کولر نباید در نزدیکی این لوله نصب شود.

علت بوی بد فاضلاب هنگام بارندگی

معمولاً هنگامی‌که باران می‌آید، سطح مایعات چاه فاضلاب نسبت به فضولات و جامدات آن بیشتر می‌شود و بالا می‌آید. برای حل این مشکل از طریق لوله ونت، گازهای ایجادشده را به پشت‌بام و خارج از ساختمان هدایت می‌کنند. اما گاهی گرفتگی لوله ونت، یا جدا شدن آن در بخشی از مسیر ممکن است باعث بوی بد فاضلاب هنگام بارندگی شود.

علت بوی بد فاضلاب در طبقه اول

اغلب بوی بد فاضلاب در طبقه اول بیشتر از طبقات دیگر حس می‌شود و علت آن رد شدن لوله مشاع از طبقه اول و درنتیجه رد شدن حجم زیاد فاضلاب ازآنجا است. این امر ممکن است به‌سرعت باعث ایجاد مشکل در لوله‌های فرعی و انتشار گازهای فاضلاب شود.

علت بوی بد فاضلاب در توالت

یکی از عمده‌ترین دلایل بوی بد فاضلاب در توالت، نشت گاز سمی سولفید هیدروژن است. دلیل انتشار این گاز را می‌توان به وجود اشکال در شتر گلویی توالت نسبت داد.

چگونه می‌توان به رفع بوی بد فاضلاب ساختمان کمک کرد؟

برای رفع بوی بد فاضلاب ساختمان روش‌های متعددی وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

رفع بوی بد فاضلاب در دستشویی

برای برطرف کردن بوی بد فاضلاب در دستشویی می‌توانید از سرکه و جوش‌شیرین استفاده کنید.

برای این کار ابتدا مقداری سرکه سفید صنعتی تقطیرشده و کمی جوش‌شیرین تهیه کنید. سپس این دو ماده را (یک فنجان از هرکدام) با مقداری آب ترکیب کنید و محلول به‌دست‌آمده را داخل لوله فاضلاب یا چاه دستشویی بریزید؛ درنهایت بعد از چند ساعت که عمل واکنش انجام شد، داخل چاه دستشویی آب داغ بریزید.

یکی دیگر از روش‌ها استفاده از نوشابه و جوش‌شیرین است. نوشابه می‌تواند عامل گرفتگی لوله را نرم کند و درنهایت مسیر لوله را باز کند. برای این کار مقدار جوش‌شیرین (حدود یک فنجان) را داخل لوله بریزید و سپس بلافاصله نوشابه را کم‌کم درون توالت خالی کنید. در ‌آخر نیز بعد از یک ساعت لوله را با آب سرد بشورید.

رفع بوی بد فاضلاب در دستشویی

 

رفع بوی بد فاضلاب سینک ظرفشویی

برای برطرف کردن بوی بد سینک می‌توانید از مخمر نان استفاده کنید.

برای این کار ابتدا مخمر نان را از سوپرمارکت‌ها یا لوازم قنادی‌ها تهیه کنید، و سپس یک‌کاسه آب را جوش آورده و یک بسته مخمر نان را داخل آن خالی کنید و خوب با آن ترکیب کنید.

در مرحله‌ی بعد برای از بین بردن بوی بد فاضلاب کافی است که مایع به‌دست‌آمده را در لوله بریزید و به مدت یک شبانه‌روز به آن فرصت دهید تا به‌خوبی چربی‌ها و کثیفی‌هایی که به لوله چسبیده را از بین ببرد.

بهتر است بعد از ۲۴ ساعت لوله را با آب گرم به‌خوبی بشویید تا لوله کاملاً تمیز شود.

یکی دیگر از روش‌ها استفاده از نمک، یخ و لیمو است. در این روش از یخ و نمک برای از بین بردن پس‌مانده‌های مواد غذایی که در فاضلاب گیر افتاده‌اند، استفاده می‌شود. برای این کار نمک را به داخل لوله فاضلاب بریزید. سپس یخ را به همراه یک‌تکه لیمو روی لوله بگذارید و صبر کنید تا یخ‌ها آب شوند. درنهایت تکه لیمو را بردارید و لوله را با آب به‌خوبی بشورید.

نکته‌ای که باید به خاطر بسپارید این است که روش‌های ذکرشده تنها زمانی مؤثر خواهند بود که مشکل بوی بد فاضلاب سطحی باشد. درنتیجه روش‌های بالا راه‌حل قطعی نیستند و اگر مشکل بوی فاضلاب بسیار شدید باشد حتماً باید از یک متخصص و لوله‌کش کمک بخواهید.

 

رفع بوی بد فاضلاب سینک ظرفشویی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *